piątek, 8 maja 2015

Chleb na drożdżach bez wyrabiania

     Wypiek domowego chleba wcale nie musi kojarzyć się z kilkudniowym oczekiwaniem na zakwas, mozolnym wyrabianiem ciasta i jego dwukrotnym wyrastaniem. Okazuje się, że można wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i.. upiec. Inspiracją był przepis Nigelli Lawson, jednak dałam więcej drożdży (przypadkiem za dużo mi wpadło do ciasta) i użyłam ziół do smaku. Chleb jest wilgotny z chrupiącą skórką, długo zachowuje świeżość. W smaku jest lekko słodkawy. Miłośnikom domowego pieczywa polecam również przepis na chleb pełnoziarnisty.

Składniki:
  • 325g mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk pszennej, żytniej i orkiszowej)
  • 200g płatków owsianych
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml mleka
  • 250ml wody
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta bazylii
W misce łączymy drożdże, cukier, wodę i mleko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy.  Wkładamy do zimnego piekarnika i od razu nastawiamy temperaturę na 100 stopni. Po 45 minutach zmieniamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Gotowe! 

2 komentarze :

  1. Wow! Proste i smaczne. Piekłam chleby na zakwasie, aż miałam dosyć tej roboty. Przeszłam na kupowany w sklepie, ale nie ma dobrego chleba! Może spróbuję tego drożdżowego pomysłu:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ciężko znaleźć dobry kupny chlebek- domowego nic nie jest w stanie zastąpić. I dodatkowo ten zapach wydobywający się z piekarnika.. czekam na efekty ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...