sobota, 6 sierpnia 2016

Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką


Te apetyczne kuleczki z ryżu są dobrym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonego risotto. Tradycyjne nadzienie to ser, groszek, mięso. U mnie jest to serek musztardowo-miodowy i kawałki gruszki. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Ostra musztarda jest lekko wyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie jest chrupiąca panierka z bułki tartej.


Składniki:

  • pół szklanki ryżu arborio
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 50g parmezanu
  • szczypta soli
  • opakowanie serka kremowego wymieszanego z łyżeczką miodu i musztardy
  • gruszka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

W rondelku topimy masło. Dodajemy ryż. Mieszamy, aby każde ziarenko pokryło się warstwą tłuszczu. Po chwili zaczynamy dolewać stopniowo gorący bulion. Gotujemy ryż ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy lekko ostygnie, dodajemy starty parmezan. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Z ryżu lepimy kulki wielkości mandarynki, do środka wkładając łyżeczkę serka i kawałek gruszki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...