piątek, 12 sierpnia 2016

Rogaliki drożdżowe z pigwą

Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ. Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM. Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI. Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki z Moich Wypieków bardziej wyrastają i mam wrażenie, że są bardziej "okrąglutkie" ;) Są też bardziej miękkie i mają mniej chrupiącą skórkę. Użyłam do nich marmolady z pigwy. Do ciasta dodałam goździki, które fajnie się komponują z nadzieniem. Rogaliki zwijałam według swojego sposobu, dlatego wyszła mi zupełnie inna ich ilość.


Składniki na 32 rogaliki:

Ciasto:
  • 580 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki mielonych goździków

Dodatkowo: 
  • 400g marmolady z pigwy
  • śmietanka

Z mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki robimy rozczyn. Gdy podrośnie, dodajemy go do reszty mąki, jajek i przypraw. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt koła o grubości do 0,5 cm. Kroimy każde koło jak tort na 8 trójkątnych części. Nakładamy przy podstawie każdego trójkąta łyżeczkę marmolady. Zwijamy w kierunku wierzchołka. Nadajemy kształt rogala. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut. Smarujemy śmietanką. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Piekłam rogaliki w dwóch porcjach, każda po 16 sztuk.


8 komentarzy :

  1. Mmm jakie pyszności! Na śniadanko z mlekiem lub do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyrośnięte i jakie równiutkie, jak z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, ciasto tak wyrasta, że po upieczeniu wszystkie niedoskonałości znikają.

      Usuń
  3. Podobnie jak Ty uwielbiam wypieki z ciasta drożdżowego. A rogalików z dodatkiem pigwy nigdy nie próbowałam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, lubię wypieki drożdżowe. Chyba dlatego, że z ciastem łatwo się współpracuje i najczęściej nie klei się ono do rąk. Pigwa bardzo fajnie smakuje w tych rogaliczkach, marmoladę można kupić albo zrobić samemu. Pigwa już wkrótce dojrzeje, więc jeśli tylko szczęście mi dopisze i znajdę gdzieś owoce, to przerobię je na marmoladę ;)

      Usuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Dziękuję za zaproszenie, ciekawie się zapowiada :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...