To moje pierwsze podejście do brownie. Obawiałam się, że rodzina nie będzie chciała spróbować "zakalca", albo ciasto wyjdzie zbyt suche. Niepotrzebnie- ciasto lekko wyrosło, jest wilgotne w środku, dość ciężkie, ale żadna ciocia nie powie, że chyba coś nie wyszło... Smak czekolady podbija dodatek chilii. Bardzo smaczny początek jesieni, polecam :)
Składniki na formę 11x37cm:
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120g mąki pszennej
- 30g ciemnego kakao
- szczypta chilii
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
Masło topimy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.Mieszamy, aby powstał gładki krem. Mąkę przesiewamy z kakao i przyprawami. Jajka mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 27 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!
Ale mi narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńhihi ;)
UsuńJa teraz zdrowo się odchudzam z www.kcalmar.com , ale już nie mogę się doczekać, jak zjem coś takiego!
OdpowiedzUsuńJa na szczęście wole zapobiegać niż leczyć, więc za reklamę serdecznie dziękuję...
UsuńChętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJa teraz myślę nad dodaniem kawałków czekolady do środka, ale to już byłby chyba szczyt rozpusty ;D
UsuńCudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com
Czekam na kolejne przepisy ;)
Usuń