czwartek, 22 września 2016

Brownie z chilii

To moje pierwsze podejście do brownie. Obawiałam się, że rodzina nie będzie chciała spróbować "zakalca", albo ciasto wyjdzie zbyt suche. Niepotrzebnie- ciasto lekko wyrosło, jest wilgotne w środku, dość ciężkie, ale żadna ciocia nie powie, że chyba coś nie wyszło... Smak czekolady podbija dodatek chilii. Bardzo smaczny początek jesieni, polecam :)


Składniki na formę 11x37cm:

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120g mąki pszennej
  • 30g ciemnego kakao
  • szczypta chilii
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru


 Masło topimy. Po zdjęciu z palnika dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.Mieszamy, aby powstał gładki krem. Mąkę przesiewamy z kakao i przyprawami. Jajka mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 27 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!

8 komentarzy :

  1. Ja teraz zdrowo się odchudzam z www.kcalmar.com , ale już nie mogę się doczekać, jak zjem coś takiego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście wole zapobiegać niż leczyć, więc za reklamę serdecznie dziękuję...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja teraz myślę nad dodaniem kawałków czekolady do środka, ale to już byłby chyba szczyt rozpusty ;D

      Usuń
  3. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...