Jednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- pól szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- pół opakowania budyniu waniliowego
- szklanka mleka
- łyżka cukru
- 60g masła
Dodatkowo:
- śliwki
- cukier puder
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, łączymy z mąką ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Mmm, coś cudownego! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosło i ta warstwa kremu, mniam! :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt z tego przepisu już tak ma, polecam z czystym sumieniem! :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :-)) Pieknie Ci wyrósł :-))
OdpowiedzUsuńProste ciasta nieraz okazują się być tymi najsmaczniejszymi. Dziękuję :)
UsuńCiacho pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku takie ciacho wskazane:)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam!
Usuńależ pysznie się prezentuje! uwielbiam wypieki ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńKto ich nie lubi ;) moim zdaniem to najlepsze owoce do wypieków!
UsuńWygląda super! Śliwki zawsze chętnie sadzę w swoim ogrodzie ;)
OdpowiedzUsuń