sobota, 13 sierpnia 2016

Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią

Lato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :)


Składniki:

  • 200g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru
  • 125g margaryny
  • opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty)
  • 250ml śmietanki
  • 100g mascarpone
  • 500g truskawek
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • szklanka białego półsłodkiego wina
  • listki bazylii 

Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy schłodzoną, udekorowaną listkami bazylii. 

Kolejne etapy przygotowania na zdjęciach:

 

 


 


2 komentarze :

  1. Ale narobiłaś mi smaku:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia tarty, lato to idealny moment, owoców jest mnóstwo do wyboru :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...