Sezon na śliwki rozpoczął się na dobre. Stąd też w mojej kuchni unosi się zapach powideł, dżemu renklodowego z miętą i ciast. Węgierki świetnie smakują w połączeniu z migdałami- i taki też duet przedstawiam poniżej.
Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
0,5 szklanka cukru
120g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
120g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
Dodatkowo:
250g śliwek
50g płatków migdałowych
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gładkie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch lekko oprószamy mąką i wykładamy owoce. Posypujemy całość płatkami migdałowymi. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Pyszności uwielbiam ciasto ze śliwkami
OdpowiedzUsuńTrzeba szybciutko korzystać z tych owoców, póki jeszcze są na straganach :)
Usuń