wtorek, 18 sierpnia 2015

Płatki róż w syropie

     Z przykrością stwierdzam, że to już ostatni smakołyk z płatków dzikiej róży w tym roku. Oczywiście pojawią się na blogu pyszności z owoców, ale zdecydowanie wolę przerabiać płatki. Samo ich zbieranie jest o wiele przyjemniejsze- wbrew powszechnej opinii wcale nie jest nie wiadomo jak czasochłonne- trzeba wybrać tylko odpowiednie miejsce i czas zbioru. Zresztą co tu dużo pisać- towarzyszący temu zapach wszystko wynagradza. Z kolei podczas zbierania owoców mamy zapewnione pokaleczone przez kolce palce (choć na dobrą sprawę przy zbiorze płatków bardzo prawdopodobne jest użądlenie przez pszczoły). Samo obieranie owoców także do łatwych i przyjemnych nie należy- każdy należy przekroić i wydrążyć z niego dokładnie pestki i włoski. Próbowałam ułatwić sobie życie przecierając rozgotowane owoce przez sito, ale nie jest to dobry pomysł. Koniec końców zarówno podczas przetwarzania płatków jak i owoców zabawy jest mnóstwo. Płatki w syropie są doskonałym dodatkiem do herbaty. Inne propozycje wykorzystania świeżych płatków różanych poniżej:
  


Składniki:

  • płatki dzikiej róży
  • cukier
  • woda

Dokładnie przebrane płatki różane układamy w wyparzonych słoikach do połowy wysokości- lekko ugniecione. Dosypujemy taką samą objętościowo ilość cukru. Zalewamy wrzątkiem. Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe!

4 komentarze :

  1. Przepięknie i romantycznie wyglądają te płatki w słoikach! Mam dzika różę przed domem, może spróbuję w przyszłym roku. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety po dłuższym przechowywaniu tracą piękny kolor. Spróbuj koniecznie i daj znać czy smakował taki dodatek do herbatki :)

      Usuń
  2. Właśnie dzisiaj z wnusią jeździłam na płatki dzikiej róży. Mamy suszyć ale spróbuję także zrobić w syropie wg Twojego przepisu:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uda Wam się zebrać więcej płatków, to koniecznie zróbcie konfiturę ucieraną z płatków- będzie doskonałym dodatkiem do pączków, które oczywiście razem upieczecie. Najlepiej wspominam wypieki i przetwory robione razem z babciami. A! No i oczywiście knedle i pierogi! Ależ przywołałaś u mnie piękne i smaczne wspomnienia :) Babcie to prawdziwe skarby! Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...