Pizzę znają wszyscy. Daje ogromne pole do popisu. Z dodatkami można szaleć do woli. Patrząc na ilość cukinii na krzakach w ogrodzie, sprawa była jasna, co ułożę na wierzchu. Nie żebym narzekała, ale nigdy bym nie przypuszczała, ile cukinii może urosnąć z trzech nasion... Dobrze się złożyło, bo pizza smakuje wyśmienicie. Do cukinii świetnie pasuje tymianek. Reszta to standardowe dodatki- salami, ser, pomidory.
Składniki na dwie pizze ok. 35cm:
Ciasto:
- 500g mąki typ "00"
- 350ml zimnej wody
- 20g drożdży
- łyżeczka soli
- oliwa
Sos:
- szklanka passaty lub przecieru ze świeżych pomidorów
- dwa ząbki czosnku
Dodatki:
- 250g mozzarelli
- 150g salami
- mała cukinia
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- bazylia
- oragano
- tymianek
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, dodajemy do mąki. Dolewamy zimną wodę i dosypujemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy w naoliwionej misce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągamy je na kształt okręgu. Smarujemy sosem, układamy pokrojone w plastry dodatki i posypujemy pizzę przyprawami. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy w maksymalnej temperaturze- u mnie 10 minut w 250 stopniach.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz