wtorek, 5 lipca 2016

Pizza z cukinią i salami

Pizzę znają wszyscy. Daje ogromne pole do popisu. Z dodatkami można szaleć do woli. Patrząc na ilość cukinii na krzakach w ogrodzie, sprawa była jasna, co ułożę na wierzchu. Nie żebym narzekała, ale nigdy bym nie przypuszczała, ile cukinii może urosnąć z trzech nasion... Dobrze się złożyło, bo pizza smakuje wyśmienicie. Do cukinii świetnie pasuje tymianek. Reszta to standardowe dodatki- salami, ser, pomidory.


Składniki na dwie pizze ok. 35cm:

Ciasto:
  • 500g mąki typ "00"
  • 350ml zimnej wody
  • 20g drożdży
  • łyżeczka soli
  • oliwa

Sos:
  • szklanka passaty lub przecieru ze świeżych pomidorów
  • dwa ząbki czosnku

Dodatki:
  • 250g mozzarelli
  • 150g salami
  • mała cukinia

Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • bazylia
  • oragano
  • tymianek

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, dodajemy do mąki. Dolewamy zimną wodę i dosypujemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy w naoliwionej misce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągamy je na kształt okręgu. Smarujemy sosem, układamy pokrojone w plastry dodatki i posypujemy pizzę przyprawami. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy w maksymalnej temperaturze- u mnie 10 minut w 250 stopniach.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...