czwartek, 7 lipca 2016

Krem jaglany z truskawkami i majerankiem

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze, truskawki i mój ziołowy ogródek. :) Poniższy deser wyraża to doskonale. Pod kremową warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę.



 Składniki na 3 deserki:

Warstwa truskawkowa:
  • 150g truskawek
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • gałązka majeranku
  • miód/dowolny cukier wg uznania

Krem jaglany:
  • 70g kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • pół szklanki dowolnego mleka
  • szczypta soli
  • miód/cukier wg uznania

Truskawki kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki. Dodajemy drobno posiekany majeranek i nasiona chia, mieszamy. Dosładzamy wg uznania. Odstawiamy do zgęstnienia. Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i obficie przepłukujemy gorącą wodą (do momentu, aż woda będzie klarowna). Gotujemy ją w szklance wody ze szczyptą soli aż lekko się rozgotuje. Zajmuje to ok. 20 minut. Po ugotowaniu dolewamy mleko. Wystudzoną kaszę blendujemy. Można dosłodzić, ja tego nie zrobiłam. W szklankach lub innych naczyniach umieszczamy warstwę truskawkową, na to wylewamy krem jaglany. Gotowe. Deser dobrze smakuje schłodzony.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...