Koktajle w zależności od składników świetnie nadają się jako deser lub śniadanie. Te z dodatkiem płatków owsianych lub otrąb są bardzo sycące i dodają kopa na cały poranek. Zamiast cukru używam do nich dojrzałego banana. Cała reszta to sezonowe owoce i dodatki, które mam akurat pod ręką. Dziś padło na truskawki i szpinak z orzechami włoskimi. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Szpinak dla niewtajemniczonych jest właściwie niewyczuwalny. Orzechy dobrze smakują z bananem i dodają charakteru jego połączeniu z truskawką.
Składniki na 1 porcję:
- garść szpinaku
- dojrzały banan
- 2 łyżki otrąb owsianych
- woda do rozcieńczenia
- 100g truskawek
- parę orzechów włoskich
Szpinak, banana,otręby blendujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Wlewamy do szklanki lub kubka. Truskawki blendujemy z orzechami i wlewamy na warstwę zieloną.
Prezentuje się bardzo apetycznie i zachęcająco! Akurat zostało mi trochę truskawek, świeży szpinak i orzeszki też się znajdą, wiec do dzieła!!!
OdpowiedzUsuńCały urok koktajli w tym, że możemy do nich wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką :)
UsuńW tym roku wprost pokochałem owocowe koktajle, które są niezastąpioną dawką energii i witamin :D A Twój wygląda przepysznie :) choć jeszcze z orzechami nie próbowałem to muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńJa je pokochałam głownie ze względu na to, że mogę dzięki nim przygotować śniadanie wieczorem i przez to mam kilka minut snu więcej rano. A potem i tak zaśpię i się wszędzie spóźniam ;D
UsuńZgłoszenie wysłane. Z książki bardzo bym się ucieszyła :)
OdpowiedzUsuń