piątek, 8 lipca 2016

Koktajl szpinakowo-truskawkowy z orzechami

Koktajle w zależności od składników świetnie nadają się jako deser lub śniadanie. Te z dodatkiem płatków owsianych lub otrąb są bardzo sycące i dodają kopa na cały poranek. Zamiast cukru używam do nich dojrzałego banana. Cała reszta to sezonowe owoce i dodatki, które mam akurat pod ręką. Dziś padło na truskawki i szpinak z orzechami włoskimi. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Szpinak dla niewtajemniczonych jest właściwie niewyczuwalny. Orzechy dobrze smakują z bananem i dodają charakteru jego połączeniu z truskawką.

 
Składniki na 1 porcję:

  • garść szpinaku
  • dojrzały banan
  •  2 łyżki otrąb owsianych
  • woda do rozcieńczenia
  • 100g truskawek
  • parę orzechów włoskich

Szpinak, banana,otręby blendujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Wlewamy do szklanki lub kubka. Truskawki blendujemy z orzechami i wlewamy na warstwę zieloną.

 

5 komentarzy :

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie i zachęcająco! Akurat zostało mi trochę truskawek, świeży szpinak i orzeszki też się znajdą, wiec do dzieła!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały urok koktajli w tym, że możemy do nich wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką :)

      Usuń
  2. W tym roku wprost pokochałem owocowe koktajle, które są niezastąpioną dawką energii i witamin :D A Twój wygląda przepysznie :) choć jeszcze z orzechami nie próbowałem to muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je pokochałam głownie ze względu na to, że mogę dzięki nim przygotować śniadanie wieczorem i przez to mam kilka minut snu więcej rano. A potem i tak zaśpię i się wszędzie spóźniam ;D

      Usuń
  3. Zgłoszenie wysłane. Z książki bardzo bym się ucieszyła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...