wtorek, 2 sierpnia 2016

Pasztet z cukinii z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

 Pasztet z cukinii gościł już na moim stole, lecz tym razem postanowiłam nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Użyty przeze mnie ser feta z bazylią i oregano świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i obowiązkowym dodatkiem oliwek. Świeże zioła natomiast nie mają  sobie równych- mięta i tymianek idealnie pasują do cukinii. Dodałam również zieloną pietruszkę. Pasztet niesamowicie pachniał już podczas łączenia składników. Nic dziwnego, że zaczął znikać, gdy był jeszcze gorący.


Składniki:

  • 1,5kg obranej cukinii bez pestek
  • czerwona cebula
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki oleju z pomidorów
  • 70g oliwek
  • 100g sera feta w kostkach z oregano i słodką bazylią Arla Apetina
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Cukinię i cebulę należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy. Warto przyłożyć się do tej czynności- inaczej powstanie pasztetowa ;) Warzywa łączymy z jajkami, bułką tartą, olejem, czosnkiem i ziołami.  Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy pomidory, oliwki i ser. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w 200 stopniach. 

 

4 komentarze :

  1. Uwielbiam pasztety i już mi ślinka leci na nowy przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten posmakował nawet mojej mamie, która pasztetów nie jada :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pasztet z cukinii i soczewicy to moje obowiązkowe pozycje w menu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z soczewicy jeszcze nie próbowałam, ale cukinia daje mnóstwo możliwości :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...