Pasztet z cukinii gościł już na moim stole, lecz tym razem postanowiłam nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Użyty przeze mnie ser feta z bazylią i oregano świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i obowiązkowym dodatkiem oliwek. Świeże zioła natomiast nie mają sobie równych- mięta i tymianek idealnie pasują do cukinii. Dodałam również zieloną pietruszkę. Pasztet niesamowicie pachniał już podczas łączenia składników. Nic dziwnego, że zaczął znikać, gdy był jeszcze gorący.
Składniki:
- 1,5kg obranej cukinii bez pestek
- czerwona cebula
- łyżeczka soli
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- kilka suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki oleju z pomidorów
- 70g oliwek
- 100g sera feta w kostkach z oregano i słodką bazylią Arla Apetina
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego tymianku
- łyżeczka posiekanej mięty
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Cukinię i cebulę należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy. Warto przyłożyć się do tej czynności- inaczej powstanie pasztetowa ;) Warzywa łączymy z jajkami, bułką tartą, olejem, czosnkiem i ziołami. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy pomidory, oliwki i ser. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w 200 stopniach.
Uwielbiam pasztety i już mi ślinka leci na nowy przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen posmakował nawet mojej mamie, która pasztetów nie jada :)
UsuńPozdrawiam :)
Pasztet z cukinii i soczewicy to moje obowiązkowe pozycje w menu :)
OdpowiedzUsuńZ soczewicy jeszcze nie próbowałam, ale cukinia daje mnóstwo możliwości :)
Usuń