Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Idealne na drugie śniadanie!
Składniki na 12 babeczek:
- 190g płatków owsianych
- mały jogurt naturalny (190g)
- 1 jajko
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 50g białej czekolady
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
Płatki zalewamy jogurtem i odstawiamy do namoczenia. Po kilku minutach dodajemy do płatków banana, żółtko i blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej zostać kawałki płatków. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białko z solą. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę łączymy z masą z płatków, wrzucamy porzeczki i dosypujemy sodę oczyszczoną. Można dodać olej, aby babeczki łatwiej odchodziły od papilotek. Całość niezbyt długo mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki dekorujemy białą czekoladą. Można w tym celu lekko nagrzanym nożem kroić plasterki, zetrzeć na tarce albo po prostu roztopić ją i polać nią babeczki.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńI są bardzo smaczne, nawet dla mnie, osoby do niedawna nienawidzącej owsianki :)
UsuńBardzo smakowite, poproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńZapraszam po odbiór do Pięknego Śląskiego Miasta w którym studiuję, lub miasta na "S", z którego cała Polska się śmieje. :D
UsuńPierwszy raz ujawniłam na blogu rąbek tajemnicy, skąd pochodzę.. ;)
Sorry, miało być "Pewnego Śląskiego Miasta", cóż za fatalna pomyłka ;D
Usuń